B e r b e r o f f

за Христо Берберов

Началото на житейския и творчески път на Христо Берберов започва в живописния Еленски балкан, още преди Освобождението на България, за да премине след това през Кралската академия за изящни изкуства в Торино. Неговият принос като художник и преподавател върху българската история на изкуството от средата на XIX до първите десетилетия на ХХ век тепърва ще бъде оценен.

снимка: гр. Елена, края на XIX век

23.10.1875
Рождение

На 23 октомври 1875 година в град Елена, Османската империя се ражда Христо Иванов Берберов. Последен член на осем членното семейство на Иван Юрданов Берберов и Мария Миланова Грънчарова.
1881 - 1891
Начално образование

Посещава Еленското първоначално и Еленското трикласно народно училище, които завършва като отличен ученик.
1891 - 1893
Гимназия

Завършва Великотърновската държавна мъжка гимназия „Свети Кирил“ като първи ученик на художника-преподавател по рисуване и краснопис Ото Хорейши. Получава държавна стипендия и същата година заминава за Италия заедно с Георги Митов, Драган Данаилов и Захари Желев.
1893
Път на запад

Записва се и учи в Кралската академия за изящни изкуства „Албертина” в Торино. Негови професори са Пиер Челестино Джиларди, Джакомо Гросо и Андреа Таверние.
1893/1894/1895
Признание

Награден с грамоти от курса по Анатомия, Перспектива и Декоративна рисунка. На изпита в Курса за рисунка на голо тяло също получава грамота.
04.1894
Изложба

Участва със свои творби в Първата изложба на Дружеството за поддържане на изкуството в България, организирана в салона на гимнастическото дружество „Турнферайн“ в София. Представя картините „Мечкари”, „Шопкиня ”, (пастел) „Голо мъжко тяло”. Работата „Шопкиня” (ХБ я нарича в биографията си „Селянка“) е видяна от художника по-късно в Етнографския музей.
1898
Завръщане

Дипломира се в Академия „Албертина” в Торино. Връща се в България. Преподава в гимназиите в Пловдив и София. Дългогодишен професор в Художествено-индустриалното училище. Участва активно в художествения живот на България през първите десетилетия на ХХ век. Работи в областа на пейзажа, портрета и религиозната живопис. Негови произведения са част от колекциите на НГ, СГХГ, ГХГ-Варна, Музей на Възраждането-Елена, ХГ-Сливен и в частни колекции.
Scroll Down
Bottom Reached